KUNSTBOET

Nieuw op Texel. Een plek waar kunstenaars elkaar inspireren.

“Kunst is een ambacht, een creatieve uiting, bedoeld om de zintuigen te prikkelen”

“Kunst is het vermogen om dat wat in geest of gemoed leeft of gewekt is, op zodanige wijze tot uiting te brengen dat het kan ontroeren door schoonheid” (redactie Ensie)

De Kunstboet start op 01-05-2021 aan de Schilderweg 194, 1791 LP Den Burg

In de Kunstboet zullen onderstaande 6 kunstenaars werk maken, tonen en eventueel kunt u het ook aankopen

Greet Swabedissen

Cobie Bremer

Marja van Etten

Rodri Wolters

Beatrice van Dorp

Ruurd Dasselaar

Hieronder treft u per deelnemende kunstenaar een korte introductie aan.

Cobie Bremer

Aan het werk

De op Texel geboren en getogen textielkunstenares Cobie Bremer werkt haar hele leven al met textiel. Als jong meisje maakte ze poppenkleren. Het is zoals het gezegde zegt: jong geleerd, oud gedaan.

De technieken wisselden in de loop der tijd. Op dit moment werkt ze voornamelijk met wol en zijde, die ze vervilt tot fraaie kunstwerken.

Wol is een prachtig en zeer veelzijdig materiaal en op ons eiland in ruime mate aanwezig. Wol is er in vele varianten, denk maar aan het haar van de mens, dat is ook niet bij iedereen hetzelfde. De wat grovere Texelse wol is uitstekend geschikt voor groot stevig werk, zoals vazen, kleden, lampen en tassen. De fijne merino wol gebruikt Cobie voor sjaals, omslagdoeken en een enkele keer voor kleding.

De sjaal wordt gevilt van een laag chiffonzijde, die ze van tevoren beschildert, en een dun laagje wol. Samen met nog wat extra zijdevezels wordt dit gevormd tot een soepele sjaal met een rijke uitstraling.

Voor de wandkleden/schilderijen wordt hetzelfde materiaal gebruikt maar op een iets andere manier. Er wordt meer wol toegevoegd en er wordt langer gevilt, zodat er een mooie stevige stof ontstaat.

Als de wol nog langer en harder wordt gevilt, wordt de wol zo hard dat het zelfstandig kan blijven staan. Op die manier kunnen er 3 dimensionale vormen gemaakt worden, van een oorspronkelijk los en soepel materiaal. Dit gebeurt door niets anders dan de wol te bewerken met warm water en zeep. Zoiets als die wollen trui, die in de wasmachine gekrompen is en er als een plank uit komt.

Cobie wordt door het materiaal uitgedaagd tot een zoektocht naar de mogelijkheden en onmogelijkheden.

Cobie Bremer

c-bremer@hetnet.nl

Marja van Etten

Marja van Etten, Schagen 1958, bijna mijn hele leven woonachtig op het eiland Texel.

Marja van Etten en een werk (Zomers)

Ik ben een autodidact en laatbloeier als kunstenaar. Nadat, mijn kinderen voor hun studie naar Amsterdam verhuisden, kwam er
meer ruimte om invulling te geven aan mijn creatieve ambities.
De liefde voor kunst en mijn gevoel voor kleur en vorm lopen als een rode draad door mijn leven. Het borrelde aan alle kanten en het werkt mediatief en bevrijdend om de laatste 10 jaar intensiever bezig te zijn met het creëren van kunst.
Het is een verrijking om anders naar de wereld te kijken sinds ik als kunstenaar aan het werk ben. Na afwisselend bezig te zijn geweest met speksteen, keramiek en acryl op doek, zocht ik een techniek om mijn passie voor kleur en vorm in al haar schakeringen vorm te geven. Door de materialen, zoals papier, hout, gaas, kunststof en draad te verbinden met acryl probeer ik sfeer te creëren.

Veel van mijn thema’s zijn gerelateerd aan de natuur en/of seizoenen.
Soms begin ik een werk vanuit een gemoedstoestand en laat mijn gevoel de vrije loop.   Mijn uitdaging is om licht en beweging in mijn werk te krijgen om hiermee de aandacht van de kijker vast te houden. De titels voor mijn werk ontstaan meestal gaande weg het proces.

De reacties op en verkoop van mijn werken op de verschillende exposities zijn positief. Dit geeft mij vertrouwen en inspiratie om mij als kunstenaar verder te ontwikkelen.

Naast deelname aan gezamenlijke exposites waren voor mij de
hoogtepunten: het winnen van de publieksprijs bij de Winter-expositie van Zout in 2016/2017 en mijn eerste grote expositie “Twee keer kijken”, samen met de fotograaf Peter Ampt, in 2017.

Ik kijk uit naar de solo exposities 2022, in het kruithuisje, Alkmaar, en de kunstkerk in Heerhugowaard.

Kijkje in de keuken :

Ik ben verheugd over de samenwerking met andere kunstenaars in de Kunstboet, waar ik de beschikking heb over werk- en expositieruimte.

Marja van Etten

Greet Swabedissen

Ik ben Greet Swabedissen en sinds 2004 bezig met schilderen. Dit fenomeen had altijd al mijn belangstelling. Als ik iets zag dacht ik “ik wou dat ik dat kon schilderen”. Toch kwam het er nooit van. Waarschijnlijk door andere werkzaamheden als een fulltime baan en een intensief gezin. Toch bleef het knagen. Toen we op Texel kwamen wonen met haar prachtige luchten, landschappen en zee waardoor ik geïnspireerd raakte, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en mij op het schilderspad begeven. Ik heb lessen gevolgd bij professionele schilders en ontwikkel mij nog steeds. Ik beleef veel plezier aan het schilderen, zowel de landschappen, dieren en bloemen, als de meer abstracte onderwerpen. Regelmatig exposeer ik op Texel of “aan de overkant”. 

Greet Swabedissen

Greet Swabedissen: http://www.greetswabedissen.123website.nl

Rodri Wolters

Gerrit Wolters werkt onder de naam Rodri Wolters )* sinds hij gegrepen werd door het vormen van diverse materialen. Naast de vorm is ook de textuur van het oppervlak voor hem belangrijk. Beelden moet je kunnen voelen. Veel van zijn werk heeft een organische opbouw, ontstaan in een proces van loslaten, het materiaal vormt zich, de maker volgt intuïtief en stuurt eventueel wat bij.

Zijn werk is ontstaan in Wijhe, Tilburg, Tibi (Spanje), Utrecht en de laatste 5 jaar op Texel. Hij heeft zich daar aangesloten bij de kunstenaarsvereniging ZOUT.

Hij heeft samen met Greet Swabedissen de KUNSTBOET gestart.

Rodri Wolters

Rodri Wolters: https://www.rodri-beelden.nl

Ruurd Dasselaar

Het licht is wat mij pakt. Het voert mij mee naar een lijnenspel. Door kleurvlakken wordt een harmonieuze compositie gecreëerd, vaak gedetailleerd en gevoed door weerspiegelingen. Bij mijn fotowerk komen de weergave van de natuur, maar zeker ook de mens in deze wereld, als onderwerpen voorbij.

Voor mijn schilderijen geldt hetzelfde, met als toevoeging dat er elementen van vervreemding hun weg er in vinden.

Ruurd Dasselaar

Ruurd Dasselaar: https://www.rdasselaar.nl

Beatrice van Dorp

Beatrice (foto geïnspireerd op werk van Jan Mankes)

Beatrice van Dorp is portret– en landschapsschilder in het hart van Amsterdam (Nieuwmarkt). Zij schildert vanuit de klassieke school. Haar specialisaties zijn portret en landschap.

Op Texel werkt zij al jaren, voornamelijk op locatie, en plein air, en is lid van de Texelse Kunstenaarsvereniging ZOUT. Het kenmerkende Texelse landschap is voor haar een onuitputtelijke bron van inspiratie; het inspelen op telkens veranderend licht, spectaculaire luchten, het drama van de schittering van de zee, of het kleurrijke van een zonsondergang ‘vangen’. Het verveelt nooit!

https://www.beatricevandorp.nl/landschap.html

Naast landschap is ‘spiegeling’ een terugkerend thema in haar werk, dat zij verwerkt in studies naar levend model of bij het maken van een portretopdracht.

https://www.beatricevandorp.nl/spiegeling.html

De aandacht voor het werk van kunstenaar Jan Mankes onder de noemer ‘100 jaar Jan Mankes’ is door haar vertaald in een aantal zelfportretten ‘in de geest van Jan Mankes’. Het is een boeiende zoektocht geworden naar de mens/kunstenaar Jan Mankes, en was tegelijkertijd een aanleiding voor haar eigen reflecties als kunstenaar.

Actuele expositie: ‘The World After’ / Hoe ziet de wereld na Covid 19 eruit. In de Sebastiaanskapel van De Oude Kerk te Amsterdam.

mijn inzending: “Wereld na COVID-19: VRIJ-en…………”

https://oudekerk.nl/programma/nieuwmarktkunstenaars-in-de-sebastiaanskapel/

De Kunstboet zie ik als een mooie kans om mijn inspiratie, zo ook fascinatie voor het Texelse landschap en het werken op locatie, en plein air, verder vorm te geven + het presenteren hiervan van een Broedplaats voor kunst die meerder disciplines omvat!

Beatrice van Dorp

https://www.beatricevandorp.nl

Rodri Wolters